Bugun...

KAR "ESARET" DİYENLER...

 Tarih: 26-01-2024 14:32:00
Ebru Genç
Sofralarımızın temel besini EKMEK. Kasım, Aralık ayında ekilen ekin kar yağışına bağlı rekolte gösterir.
Tarımda kullanılan su, evimizi aydınlatan lamba, gereçlerimizi çalıştıran elektrik akarsu, göl ve barajlarımızın kar yağışına bağlı.
İçme sularımız, yeraltı sularının beslenmesi baharla usul usul eriyerek toprak alt katmanlarına inen kar yağışına bağlı.
Yazın tükettiğimiz sebzelerin üretimindeki su ihtiyacı yeterli su kaynağına bağlı. Bu kaynakları en çok besleyen ise kar yağışı.
Meyve ağaçlarımız ülkemiz iklim özelliklerine adapte olduğu için, baharda yaprak ve çicek açar, yazın meyve verimi dal gelişimi gösterir, sonbaharla yaprak döker ve ağaç dinlenme evresine girer. Eğer kış mevsimiyle kar ve buzlanma olmazsa; ağaç yalancı bahara kanarak çiçek açar. Arı ve bir çok dölleyici böcek olmaması yanı sıra eksilere düşen sıcaklıklarda çiçek soguk yanması yaşayarak meyve oluşturamaz. Yani kar; ağaç içinde olan meyveyi yaza kadar saklayan bir buzdolabı gibidir...
Bir şunu diyen bir yazı 'Kar yağışının tarıma pozitif etkisi büyüktür... Kar suyu, topraktaki potasyum, kalsiyum, demir gibi mineralleri çözerek bitkilerin beslenmesini sağlar. Kar, yeryüzü ve yeraltı su rezervlerinin en önemli kaynağıdır. Kar sayesinde barajlar dolar ve enerji olarak bize bize döner. Karda bulunan amonyak, karın erimesiyle birlikte toprakta kalır.' görseli olabilir
 
  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI