Bugun...

FAİZ NEDİR ?

 Tarih: 17-09-2023 19:55:00
Selahattin Güldüoğlu

Faiz nakit sermayenin getirisidir. Bu nedenle, hoş karşılanmaz. Kabul de görmez. Çünkü, faiz alanının sayısı, faiz ödeyenin sayısından düşüktür. Çoğunluk faiz ödediği için, toplumun çoğunluğu faizi kolay kabul etmez. Ancak, tarihin her döneminde faiz  varlıgını sürdürmüştür. 
Yahudilik, Hristiyanlık ve Müslümanlıkta faiz yasaktır. Faizi sosyalistler de yasakladı. SSCB’de  (Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinde) faiz yasak idi.
Halbuki faiz, SERMAYE BİRİKİMİNE  kaynaklık ediyor. 
1500 lü yıllara kadar, DOĞU ile BATI arasında  gelişme açısından fark yoktu. Her ikisi de TARIMSAL ÜRETIM aşamasını yaşıyordu. Her iki tarafın sermaye birikimi diye bir sorunu yoktu. Faiz yasak idi ve fakat nakit sermayeyi tefecilik yoluyla biriktirenler vardı. Bunlarin başında TARIKAT ŞÖVAKLYELERI  geliyordu. Yahudiler de tefecilik yoluyla sermaye biriktiriyordu.
Sermaye birikim gücünü ilk fark eden Yahudiler olmuştur. Faiz olmadan sermayen birikmiyordu. Tevrattaki faiz almayacaksın kuralını “Yahudi ise almayacaksın” şeklinde değiştirdiler. Yahudiler sorunu çözdü. 
Hristiyanlıkta faiz yasak idi. Batıda sermaye birikmiyordu. 1520 yılında bir mucize gerçekleşti. Genç imparator ŞARLKEN  Papa olmak istiyordu. Örnek olarak, YAVUZ SULTAN SELİM HAN’ın 1517 yılında  HAİLİFELİĞİ devralmasını gösteriyordu.
PAPA tutuştu. Sözü eskisi kadr geçmiyor. Şarlkene karşı ordu kurması lazım. Ordu için para gerekiyor. Alman tefecilerden para istedi. Tefeciler faiz yasağını hatırlattılar. Papa “borç veren risk omuzluyor.Karşılığı olmalıdır” gerekçesiyle faiz yasağını kaldırdı.
Hristiyan aleminde faiz yasağı kalkınca, tefeciler banker oldular. Bankalar faiz yoluyla sermaye biriktirdiler. Ayrıca halkın birikimlerini topladılar. Biriken sermaye  ile fabrikalar kuruldu. Batıda sanayileşme süreci başladı. 
Islam aleminde faiz yasağı devame etti ve sermaye birikimi yapılamadı.  Sermaye birikim yetersizliğinden fabrika kurulamadı. Sonuç ortada. 
Almanya ile Türkiyeyi mukayese ederseniz, farkın sermaye birikiminden kaynaklandığını göreceksiniz. Almanyada fabrika sayısı Türkiyeden çok. Demekki, sermaye birikimi de Türkiyeden daha çok.
Sermaye birikimi yüksek olduğu zaman bundan en çok işçiler istifade ediyor. Sermaye olunca fabrika açılıyor. İş yeri çoğalıyor. Daha çok işçiye talep oluyor. Işçi iş buluyor. Ücretler yükseliyor. Almanyada ücretlerin, Türkiyeye göre yüksek olmasının nedeni, Almanyada sermaye birikiminin daha çok olmasından kaynaklanıyor. 
Bir ülke ekonomisini zora sokmak istiyorsanız, yöntem kolay. Faizi yasaklayın ya da negatif faiz uygulayın yeter. Negatif faiz ile sermaye birikmez. Tüketim artar. Enflasyon ekonomiyi çıkmaza götürür. 

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI