Bugun...

Pfizer-Biontech Aşısı

 Tarih: 25-07-2021 09:13:00  -   Güncelleme: 25-07-2021 09:16:00

Pfizer-Biontech aşısından sonra kalp krizi tetiklenebilir mi sorusu ciddi bir tartışma yarattı. Aşıdan 1-2 hafta sonra daha çok orta yaş erkeklerde gözlenen bu sorun tamamen rastlantısal olabilir kuşkusuz. Henüz net bilgi yok ve üzerinde dikkatli araştırmayı gerektiriyor. Çünkü:Faz 3 kontrollü çalışmaları esnasında gözlenmeyen bazı aşı komplikasyonlarına sahadaki uygulamalarda tanık olduk. Aşıların belirli cinsiyet ve yaş grubu seçerek yol açtığı 2 sorunu biliyoruz.

1-Astrazeneca ve J&J gibi vektör aşılarında görülen “pıhtılaşma” özellikle orta yaş kadınları etkilemiş, beyin toplardamar tıkanıklığı ile nadir de olsa can kaybına neden olmuştu. TTS dediğimiz bu hastalıkta trombositler otoimmun bir mekanizmayla etkilenip pıhtı oluşturuyorlardı.

2-Pfizer-Biontech aşısının ise özellikle 24 yaş altı genç erkeklerde “miyokardit” oluşturabileceği artık kabul ediliyor. Bu yaş grubunda normalden defalarca kat fazla görülmesi dikkat çekiciydi. Çok nadir de olsa önemli bir komplikasyon.

Bu sorunlardan dolayı ABD başta olmak üzere bazı ülkelerin Astrazeneca aşısına izin vermediği, İngiltere, Almanya gibi ülkelerin de 18 yaş altına Biontech aşısı uygulamadıkları bilinen bir gerçek. ABD’de ise bu yaş grubuna çift değil tek doz yapılması tartışılıyor.

Bu deneyimlerin ışığında, Biontech aşısının yine bir otoimmun mekanizmayla kalp damar endotelini etkileyerek risk grubu orta yaş erkeklerde kalp krizi nedeni olabilir mi sorusu sorulabilir. Bu soruya kesin evet ya da kesin hayır demek henüz mümkün değil,

John Hopkins üniversitesi tıp fakültesinden Marty Makary ilgi çekici bir makale yazmış. 18 yaş altında aşı gerekir mi? Yaklaşık 20 aylık pandemi sürecinde ABD’de COVID nedenli 620.000’den fazla can kaybı olurken 18 yaş altında bu sayı 335.Prof.Makary şu eleştiriyi gündeme getiriyor: CDC kurumu bu 335 can kaybının sadece COVID nedenli mi yoksa var olan başka kronik hastalıkların COVID’le birlikteliğinden mi olduğunu araştırmadı. Örn. Kaç tanesinde morbid obezite, lösemi gibi bağışıklığı baskılayacak hastalık vardı?

Kendilerinin yaptığı araştırmada, COVID olan 18 yaş altı 48.000 genç ve çocukta, eğer kronik hastalıkları yoksa, COVID’den ölüm oranının sıfır olduğunu bildiriyor. Bu sonuçlar risk oranının son derece düşük olduğu 18 yaş altı grupta aşı zorlamasını sorgular hale getiriyor.

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI