Bugun...

Oras denizcilik kimin?

 Tarih: 08-06-2021 08:02:00  -   Güncelleme: 08-06-2021 08:12:00
Meltem Yılmaz

Binali Yıldırım’ın yakın arkadaşı ve bakan olana kadar ortağı olan Salih Zeki Çakır'ın. Salih Zeki Çakır, Ulaştırma Bakanlığı’ndan aldığı ihalelerle daha önce gündeme gelmişti. Butun ihaleler Binali Yıldırım'ın Bakan olduğu dönemde bu firmaya akmış..

Nova Warrior Limited’in direktörü ise Binali Yıldırım’ın yeğeni Süleyman Varol.

Süleyman Varol’un direktör olarak göründüğü üç şirket daha var.

Nova Ponza Limited,

Rory Malta Limited

Dertel Shipping Limited.

Binali Yıldırım yakınlarınıda düşünmüş.  Roy Malta Limited’in imza yetkilisi kayıtlara göre Binali Yıldırım’ın dayısı Yılmaz Erence. International Maritime Organization kayıtlarına göre Rory Malta Limited üzerinde kayıtlı bir gemi de bulunuyor.

Binali Yıldırım’ın dayısı Yılmaz Erence’nin Salih Zeki Çakır ile ortak olduğu bir offshore şirket de bulunuyor. Bu şirketin ismi ise Tulip Maritime Limited.!

Binali Yıldırım’ın oğulları ve kızı Büşra Yıldırım’ın Türkiye’de ortak olduğu iki şirket daha var. Bunlar Derin Denizcilik ve Gaye İnşaat. Bu şirketlerin İTO’ya göre eski yönetim kurulu üyeleri olan Çetin Seven ve Ziya Alp Gülan’ın ismi de Malta kayıtlarında geçiyor.

Çetin ve Ziya Alp Gülan’ın bağlantılı olduğu birçok off-shore şirket var. Bu şirketlere ortak olan isim ise Binali Yıldırım’ın bakan olmadan önceki ortağı/Emanetçisi Salih Zeki Çakır.

Liste uzayıp gidiyor.  Mesel DerinDenizcilik’in eski yönetim kurulu üyesi Çetin Seven’in Malta kayıtlarında iki off Schore şirketi daha bulunuyor. Bu şirketler Belcont Shipping Co Ltd ve Berden Shipping and Trading Co.

Salih Zeki Çakır’ın bu iki şirket dışında bağlantılı olduğu beş Malta şirketi daha bulunuyor. Bu şirketler, Harmony Navigation, Fast Maritime, Mega Navigation, Bulk Atlantic Shipping ve Kolmar Marine Investment olarak sıralanıyor.

İşin ilginç yanı kayıtlarda Çetin Seven, Çağrı Cihan Çakır, Salih Zeki Çakır ve Nur Denizcilik’in adresi aynı: Altunizade Sitesi A Blk D19. Bu adres Binali Yıldırım’ın kurucularından olduğu Piri Reis Denizcilik Vakfı’nın da adresi..

Aynı adres aynı dönemde OrionAsya Shipping Trading adlı şirket ve Emin Travel isimli helal turizm firmasının resmi adresi olarak olarak tanımlanmış.  (Desifre olunca şuan isimler ve adresler  değişti)

Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım, Bülent Yıldırım ve Bahar Büşra’nın bulunduğu Derin Denizcilik medyada çok gündem olunca şirketin filosundaki her biri 57 bin DWT’lik DD Marmara, DD Ege ve DD Karadeniz isimli 3 gemi 30 milyon dolara Çinli bir alıcıya satıldı.

Neden Malta? Çünkü kendi ülkelerindeki vergilerden kaçınmak isteyenlere kapılarını açan Malta’da, Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının, off-shore hizmet sağlayıcıları Appleby ve Asiaciti ile gizlilik politikası uygulanıyor.
Malta’da kurumlar vergisi yerli şirketler için yüzde 35 iken yabancı şirketler için sunulan avantajlarla son tahlilde yüzde 5’e kadar iniyor. Malta OECD’nin kara para listesinde yer almıyor. Malta’ya özellikle Türk denizcilik sektörü büyük ilgi gösteriyor.
Yıldırım ailesinin sahip olduğu yatlardan biri My Latitude. Kabul edelim profili düşük olsa bile yaşam kalitesi gayet yüksek.
Bunların hepsi  Pudra şekeri etkisi işte...Resim
  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI