Bugun...
SON DAKİKA

UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI VE EKONOMİ

 Tarih: 03-06-2022 14:30:00
Hülya ER
Amerikan Başkanı Joe Biden, biraz önce, ''Nato-Rusya Savaşı istemiyoruz'' diye açıklamada bulundu. Bu açıklamanın gerisinde, ekonomik gerçekler bulunuyor.
Amerikalılar, yüksek oranlı enflasyon ile tanıştılar. Geçen yıl dört dolar olan benzinin galonu 6 dolara çıktı. ''Savaşı gerekçe gösterme yoluyla'' fiyat artışlarına, Amerikan Halkı ikna edilemiyor. Sıradan Amerikalı ''Bize ne savaştan'' diyor.
Devletin borcu, Amerikan Milli Gelirini aştı. ABD, borcun faizini ödemede dahi zorlanıyor. Borç limitlerinin Senato tarafından artırılması dahi işe yaramadı. Askeri harcamalara kaynak ayırmak her gün zorlaşıyor. Amerika ''Servet Vergisine'' hazırlanıyor.
Sadece Amerikada değil, Avrupa da savaşın ekonomik sorunları yaşanıyor. Euro bölgesinde enflasyon tarihi zirvesine çıktı. Avrupalı rahatsız.
Amerikanın talep ettiği ''Rus Gazını almayın'' ambargosuna Almanya ve Macaristan itiraz ediyor. Ancak, Almanya Ruslara güvenmiyor. Güvensizlik, kesin karar almasına engel oluyor. Şu bir gerçek. Avrupanın mevcut refahını sürdürmesi için Rus Gazına ihtiyacı var.
Rusya ''Gazı Ruble ile satmaya'' karar verdi. Bu karar sayesinde Ruble değer kazanıyor. Petro Dolar piyasası karıştı. AB ülkeleri, dolar yerine Rubleyi gaz satın almak amacıyla topluyor. Boşta kalan petro dolarlar Amerikaya dönüyor. Amerikan ekonomisine giren petro-dolar, enflasyonu azdırıyor. Doların rezerv para işlevi azalıyor.
Doların, Rus gazında iş görmeyişi, Çini harekete geçirdi. Çin, elindeki dolar stokları ile, piyasadan mal satın alıyor. Ham madde fiyatları artıyor. Bu artıştan en çok Rusya istifade ediyor.
Çin ve Hindistan ellerindeki dolar ile tahıl stok ediyor. Tahıl alımına giden dolar, Amerikaya geri geri dönüyor. Amerikan ekonomisinde para miktarı artıyor. Artan para miktarı enflasyonu artırıyor.
Swift sisteminden Rusyanın çıkarılması, Rusya ile ticareti olan ülkeleri arayışa soktu. Ekonomi hiç af etmiyor. Dolara karşı, yeni bir ödeme düzeni kendiliğinden oluşuyor.
Bu durumu fark eden FED yetkilileri, bu gün Joe Biden Hükümeti ile toplantı yapıyor. Mesaj önceden verildi. Başkan Joe Biden ''Rusya-Nato Savaşı olmayacak'' diyor.
  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI