Bugun...

Türkiye'nin ilk magazin dergisi Hayat Mecmuası...

 Tarih: 02-11-2022 16:28:00
Hasan Ertürk
1956'dan 1980'lerin sonlarına kadar İstanbul'da yayınlanan haftalık haber-aktüalite dergisi olan Hayat, dönemin birçok yıldızının da sinemaya dahil olmasına vesile olmuştur.
Hayat dergisi, Türkiye'nin ilk magazin dergilerinden biriydi. 1956'dan 1980'lerin sonlarına kadar İstanbul'da yayınlanan haftalık haber-aktüalite dergisi olan Hayat, dönemin birçok yıldızının da sinemaya dahil olmasına vesile olmuştur.
1960'lı ve 1970'li yıllarda Türkiye’nin en yüksek tirajlı dergisi olan Hayat, Tifdruk tekniği ile basılıyor ve magazin haberleri, tarihi yazı dizileri, edebi eser tefrikaları, gezi yazıları gibi yayınları paylaşıyordu. Dergi, içerik açısından getirdiği yeniliklerle, Türkiye basın tarihi açısından bir dönüm noktası olmuştur.
Derginin sahibi Yapı Kredi Bankasıydı
Yayın hayatına 6 Nisan 1956 günü başlayan dergi Yapı Kredi Bankasına aitti ve sohbet yazıları ve radyo programları ile tanınan Şevket Rado tarafından çıkarılıyordu.
Dergi, yayın hayatına başladığı 1956 yılının sonunda kâğıt yokluğu nedeniyle bir süre yayını durdurmak zorunda kaldı. İkinci dönemine girdiğinde artık ithal kağıda renkli resimlerle basılan bir dergi olmuştur. Yazı işleri müdürlüğünü sırayla Hikmet Feridun Es, İbrahim Çamlı, Sadun Altuna, Çetin Emeç, Mehmet Kayabal, Seyfettin Turhan üstlendi.
Nezihe Araz, Hikmet Feridun Es, Semiha Es, Şevket Rado, Yılmaz Öztuna, Naşit Hakkı Uluğ, Rakım Çalapala, Nihat Menteşe yazar kadrosunda yer alan isimlerdendi. Refik Halit Karay'ın “Karlı Dağdaki Ateş”, Halide Edip Adıvar'ın “Akile Hanım Sokağı” ve “Kızıl Hançerler”, Kerime Nadir'in “Sisli Hatıralar” gibi romanları Hayat Mecmuası’nda resimli romanı yapılan eserlerden oldu.
Hayat Yayın Grubu'nun bir parçası olarak Hayat Tarih Mecmuası, Hayat Hayvanlar Ansiklopedisi, Ayna, Ses, Hayat Spor, Resimli Roman gibi dergiler çıkarıldı. Hayat, 70'lerdeki siyasal ortamda işlevini kaybetti ve başlayan bir grev sonucu 6 Temmuz 1979’da son sayısını yayınlayarak kapandı.
Hayat mecmuası ilk sayısı 4 , Nisan1956 yılında çıkmış ve kapak modeli Anita Ekberg olmuştur ...
Bir 1 kişi görseli olabilir
 
  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI