Bugun...

BAKAN OĞLUNU YURT DIŞINA GÖNDERMEDİ

 Tarih: 13-09-2021 14:34:00  -   Güncelleme: 13-09-2021 15:14:00
Berna Turan

Yazar, eski bir öğretmen, bir dönemin milli eğitim bakanı, Köy Enstitüleri'nin kurucusu, Şair Can Yücel’in babası, bir dönemin milletvekili… Hasan Ali Yücel 16 Aralık 1897’de İstanbul’da doğmuş, 26 Şubat 1961’de İstanbul’da yaşamını yitirmiştir.

Bir eğitimci olarak Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda çalışmalar yaparak, Türk eğitimine büyük ve unutulmayacak hizmetler sağladı. Ankara Fen ve Tıp fakültelerini, İzmir Yüksek Ticaret ve İktisat Okulu'nu, Balıkesir ve Edirne öğretmen okullarını eğitime açtı. Yüksek Mühendis Okulu'nun İstanbul Teknik Üniversitesi'ne dönüşmesini sağladı. Kurucusu olduğu Köy Enstitüleri ile eğitimi köylere kadar ulaştırarak eğitimde büyük kalkınmalar yaşattı. Hasan Ali Yücel klasiklerinden mutlaka okumuşuzdur.

Bu klasiklerin onun adında olmasının en büyük nedeni ise dünya klasiklerinin Türkçeye çevrilmesini sağlamasındandır. Bir eğitimci olarak hiçbir zaman çocuklarına torpil adı altında imkanlar sağlamadı. Hatta lafı olmasın diye kendi çocuklarının hakkına girdi. İşte o hikaye: “Liseyi birlikte okuyan “iki can” arkadaş, eğitimleri boyunca harçlıklarını biriktirdiler.

Liseden mezun olduktan sonra Milli Eğitim Bakan’ına gidip, yurtdışında okumaya gönderilmelerini istediler. Parlak notlarla okullarını bitiren gençleri dinleyen Bakan, sözüne başlamadan önce birini dışarı çıkardı. Odasında kalan gence “Seni gönderebilirim ama arkadaşım gönderirsem dedikodu olur. ‘Oğluna torpil yaptı’ derler. Bu yüzden onu gönderemem” dedi.

Bakan oğlu babasının kararına boynunu büktü, “Madem öyle benim biriktirdiğim parayı da sen al. Hiç olmazsa amacımı kısmen gerçekleştireyim” diyerek yıllardır biriktirdiği tüm parasını arkadaşına verdi… Bakan, Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’di, dedikodu olur endişesiyle yurtdışına göndermediği öğrenci ise oğlu Can Yücel’di. Yurtdışına giden öğrenci ise daha sonra dünyanın en ünlü beyin cerrahı olacak Prof. Dr. Gazi Yaşargil’dir.”

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI