Bugun...

Gökyüzünden ölü kuşlar yağdı! Korkutan uyarı: Türkiye'ye hastalık taşıyabilir

Rusya'da son bir haftada ikinci kez gizemli bir şekilde gökyüzünden ölü kuşlar yağdı! Bu olay başta Türkiye olmak üzere Karadeniz'e komşu olan ülkelerde korku yarattı. Sosyal medyada yeni bir 'kuş gribi' salgını iddiası bile ortaya atıldı. Iğdır Üniversitesi Kuş Merkezi Müdürü Emrah Çelik, "Bu durumun virüs kaynaklı olabileceği düşüncesi göz ardı edilmemeli" derken, Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu ise "Bir hastalıktan oluyorsa kuşların Türkiye’ye taşıma durumu olabilir" uyarısında bulundu. İşte dikkat çeken olayın ayrıntıları...
facebook-paylas
 Tarih: 08-10-2021 09:18:14

Gökyüzünden ölü kuşlar yağdı! Korkutan uyarı: Türkiye'ye hastalık taşıyabilir
Rusya'da son bir haftada ikinci kez gizemli bir şekilde gökyüzünden ölü kuşlar yağdı. Karadeniz'in iç kısmındaki Azak Denizi'nin batısında yer alan Sıvaş Gölü ve Arabat Oku sahilleri yaklaşık sekiz bin ölü kuşla kaplandı. Sahilleri kaplayan kuşlar arasında karagerdanlı dalgıç kuşu, deniz güvercinleri ve martıların olduğu açıklandı. Konuya ilişkin bir yorumda bulunan bir Rus ekolojist, kuşların hastalanıp öldüğüne dikkat çekti. Ülkede yakın bir zamanda 300'e yakın kuzgunun da öldüğü açıklanmıştı.

Peki, biz Rusya'da yaşanan bu olayı nasıl yorumlamalıyız? Kuşların gizemli bir şekilde ölmesi önemli bir küresel tehlikeyle karşı karşıya olduğumuzu mu bize söylüyor? Türkiye ve Karadeniz'e komşu olan ülkeler Rusya'daki bu hadiseden nasıl etkilenecek? Konuyu Iğdır Üniversitesi Kuş Merkezi Müdürü Emrah Çelik ve KuzeyDoğa Derneği Başkanı, Koç ve Utah üniversiteleri öğretim üyesi Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu ile konuştuk.

'VİRÜS KAYNAKLI OLABİLECEĞİ DÜŞÜNCESİ GÖZ ARDI EDİLMEMELİ'

Iğdır Üniversitesi Kuş Merkezi Müdürü Emrah Çelik, bir ekosistemde ya da doğal çevrede yaşanan bozulmalara ya da çevresel faktörlere en hızlı tepki veren canlı grubunun kuşlar olduğunu belirtiyor. Rusya'daki kuş ölümlerinde olumsuz çevresel koşulların yaşandığına dikkat çeken Çelik, kuşların göç rotaları üzerinde yer alan yapay veya doğal alanlarda meydana gelen yapısal değişikliklerin önemini vurguluyor. Çelik, "Bu durumun virüs kaynaklı olabileceği düşüncesi göz ardı edilmemeli" diyor. Emrah Çelik'e göre bu tarz vakaların ortaya konulabilmesi için farklı disiplinlerdeki araştırmacıların konu ile alakalı boylamsal çalışma yapması önemli bir gereklilik.

İlgili Haber Son dakika... Karadeniz'de 'kıyamet!' Fotoğraflar dünyayı çalkaladı

'BU ÖLÜMLERE GİZEMLİ DEMEK DOĞRU DEĞİL'

KuzeyDoğa Derneği Başkanı, Koç ve Utah üniversiteleri öğretim üyesi Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu ise Rusya'daki toplu kuş ölümlerine 'gizemli' demenin doğru olmadığı görüşünde. Şekercioğlu, "Gizemli, yeni bir küresel tehdit olduğunu sanmıyorum" diyor. Prof. Dr. Şekercioğlu, kuşların ölüm sebeplerini kasti veya kazara zehirlenme, hastalık, bina veya yüksek gerilim hatlarına çarpma, fırtına ve havai fişekler olarak sıralıyor ve şu örneği veriyor:

"Yaşadığım Salt Lake şehrinde birkaç yıl önce göç eden binlerce kara boyunlu batağan, yağmurdan ıslanmış büyük bir otoparkı geceleyin göl sanıp onun üzerine inmişti. Ayakları karadan havalanamayacak şekilde olduklarından birçoğu o gece telef oldu."

'İNSANLAR İÇİN EN ÖLÜMCÜL OLANI...'

Sosyal medyada Rusya'daki gizemli kuş ölümlerine dair bir 'kuş gribi' salgını iddiası ortaya atıldı. Dünya bir yandan halihazırda Kovid-19'la mücadele ederken acaba sıradaki küresel tehlike kuş gribi mi? Emrah Çelik, bir kuş gribi endişesini ortaya atmanın erken bir karar olduğu görüşünde. Çelik, diyor.

Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu ise yüzden fazla kuş gribi olduğunu ancak bunların birçoğunun insanlara zararlı olmadığını söylüyor. Kuş gribinin düzinelerce çeşidi olduğunu ve çok azının insanları öldürdüğünü söyleyen Şekercioğlu, diyor. Şekercioğlu, yaşanan ölümlerin kuş gribi kaynaklı olsa dahi şu an için Kovid-19 gibi yeni bir insan pandemisi durumunun olmadığı görüşünde.

'ZEHİRLENME BİR HASTALIK DOLAYISIYLA OLUYORSA...'

Rusya'da yaşanan kuş ölümlerinin büyümesi halinde başta Türkiye olmak üzere Karadeniz kıyısındaki ülkeleri etkileme ihtimali var mı? Türkiye ve Karadeniz kıyısındaki bölgeler ekolojik denge açısından nasıl etkilenir? Emrah Çelik, Türkiye'nin önemli kuş göçü rotaları üzerinde yer aldığını belirterek komşu ülkelerde yaşanan bu tarz durumların Türkiye'yi etkileme olasılığının olduğunu belirtiyor. Çelik, diyor.

İlgili Haber Önemli 'salgın' uyarısı: Ölü kuş görürseniz sakın dokunmayın!

Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu ise hastalık tehlikesine dikkat çekiyor. Yaşanan kuş ölümlerinin zehirlenme ya da fırtına gibi yerel sebeplerden ötürü gerçekleşmesinin Türkiye'yi etkilemeyeceğini belirten Şekercioğlu, bir hastalık dolayısıyla yaşanıyorsa kuşların bu hastalığı Türkiye'ye taşıma durumu olabilir" diyor. Türkiye'de uzun vadeli kuş araştırma istasyonlarının yapılmasının önemine dikkat çeken Şekercioğlu, şeklinde konuşuyor.

'KUŞLARA EN ZARARLI TÜR SOKAK KEDİLERİ'

Peki, kuşların son dönemdeki gizemli ölümlerinde hava kirliliğinin payı ne kadar büyük? Kuşların sağlığını tehdit eden en büyük problem ne? Emrah Çelik, son dönemde yapılan çalışmalar ışığında özellikle soluma yoluyla kuşların vücuduna giren kirli havanın kuşların yaşam kalitesini etkilediğini ve uzun maruziyet sonucunda ölümle sonuçlanabildiğini söylüyor. Kentleşme ve sanayileşmede önde gelen gelişmiş ülkelerdeki hava kirliliğinin başta kuşlar olmak üzere birçok canlıyı olumsuz yönde etkilediğini belirten Çelik, diyor.

İlgili Haber Edirne'de korkutan kuş ölümleri! İşte sebebi...

Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu da hava kirliliğinin kuşlar için önemli bir tehdit olduğunu belirtiyor. Ancak Şekercioğlu, en önemli tehditin nehir, sulak alan, ova, bozkır, makilik ve orman gibi doğal alanların insanlar tarafından yok edilmesi olduğunun altını çiziyor. İstilacı türlerin de kuşların yaşamını etkilediğini belirten Şekercioğlu, diyor. Çok daha az sokak kedisinin görüldüğü ABD'de bile kedilerin yılda 1.3 milyar ile 4 milyar kuş öldürdüğünün hesaplandığını söyleyen Şekercioğlu, sokak köpeklerinin de avlanma yönünden ördek, bıldırcın, keklik, ördek ve flamingo gibi canlı türleri için bir tehdit olduğunu belirtiyor.

'11 BİN KUŞ TÜRÜNÜN BİNDEN FAZLASININ SOYU TÜKENEBİLİR'

Uzmanlar, son dönemde gerek yurt içinde gerek yurt dışında ciddi bir iklim kriziyle karşı karşıya olduğumuzu dile getiriyor. Hava sıcaklıklarının artması başta kuşlar olmak üzere hayvanların yaşamını nasıl etkileyebilir? Doğadaki canlılarda gözlemlenebilecek bir değişimin insan sağlığına yansıması nasıl olur? Emrah Çelik, kurak ve yağışsız hava koşullarının başta kuşlar olmak üzere birçok yaban canlısına olumsuz etkileri olduğunu söylüyor. Yağış rejiminin düşük olduğu kurak dönemlerde kuşların yaşam alanlarının daraldığına dikkat çeken Çelik, ifadelerini kullanıyor.

İlgili Haber Vatandaşlar endişeli! 'Bu suya gelen kuşlar ölüyor'

Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu ise 2100 yılına kadar 400 ila 550 kuş türünün soyunun yok olacağını belirterek yaptığı çalışmayı şu şekilde anlatıyor:

'GÜNEY VE GÜNEYDOĞU BÖLGELERİMİZE YENİ KUŞ TÜRLERİ GELEBİLİR'

Son dönemde başta Hakkâri olmak üzere pek çok yerde yeni kuş türleri tespit edildiğine dair müjdeli haberler geliyor. Emrah Çelik, Hakkâri bölgesinde tespiti yapılan türlerin daha önce ülkemizde görüldüğünü fakat Hakkâri için yeni kaydı verilen türler olduğunu söylüyor. Yaşadığı şehir olan Iğdır'ın zengin bir potansiyeli olduğunu söyleyen Çelik, Iğdır'ın üç ülkeye sınır teşkil etmesi ve sahip olduğu sulak alan potansiyeli ile kuş bilimine önemli katkılar sağladığını söylüyor. Çelik, "İl sınırları içerisinde yer alan Aras Kuş Halkalama İstasyonu'nda Türkiye ornitofaunasına yeni türler eklendi" diyor.

İlgili Haber ‘Ölü kuşlara sakın dokunmayın’

Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu ise son dönemde gelen müjdeli haberlerin ve keşfedilen yeni kuş türlerinin Türkiye'de önceden kaydedilmemiş, ilk kez yeni kaydedilmiş türler olduğunu belirtiyor. Türkiye'deki kuş gözlemcisi sayısının arttığına dikkat çeken Şekercioğlu, Kovid-19'la hayatımıza giren seyahat kısıtlamalarının Türkiye içinde daha fazla gözlem yapılmasına sebep olduğunu söylüyor.

Şekercioğlu, yurt dışındaki ülkelerde milyonlarca gözlemci olduğunu, Türkiye'den daha az ekolojik çeşitliliğe sahip Almanya'da kaydedilmiş kuş türü sayısının 506, İngiltere'de ise 607 olduğunu söylüyor. Bu sayının ülkemizde 491'e ulaştığını belirten Şekercioğlu, diyor. 2013 yılında Türkiye kuş gözlem verilerini inceleyerek Türkiye’de ilk kez iklim değişikliğinin kuş türlerinin dağılımını nasıl etkileyeceğini modellediklerini belirten Şekercioğlu, bu çalışmada bazı kuş türlerinin ülkemizde yaşadığı alanın azalacağının, diğer türlerin de artacağının ortaya çıktığını söylüyor.

Şekercioğlu, iklim değişikliği ile sıcak iklim seven bazı güney kuş türlerinin Türkiye'ye doğu yayılmasını, artan ekstrem hava olayları ile yeni kuş türlerinin ülkemize gelmesini beklediklerini belirtiyor. Şekercioğlu, "Özellikle güney ve güneydoğu bölgelerimizde böyle bir beklentimiz var" diyor.

'BU YÜZYIL İNSANLIK İÇİN GİDEREK BİR KABUS OLACAK'

Pandemiyle birlikte evden çalışma sistemine geçiş yapılması beraberinde şehir yaşamından uzaklaşma ve doğa ile iç içe yaşam fikrini tekrar gündeme getirdi. Pandemi sürecinde çevrenin sadece bizden ibaret olmadığı gerçeğiyle yüzleştiğimizi söyleyen Emrah Çelik,

İlgili Haber Şanlıurfa’da kuş ölümleri halkı tedirgin ediyor

Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu ise doğa ile iç içe yaşama anlayışının doğal kalmış alanlarda daha fazla inşaat ve daha fazla insan anlamına geldiğini, doğal alanların yok edilmesinin canlı türlerini olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekiyor. Şekercioğlu, diyor.

  Kaynak: Medya7/24 Haber Merkezi

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER DÜNYA Haberleri
  HABER ARŞİVİ
  HAVA DURUMU
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Fenerbahçe 28 23 1 4 72 22 73 +50
2 Galatasaray 27 23 1 3 57 15 72 +42
3 Trabzonspor 27 14 9 4 43 33 46 +10
4 Beşiktaş 27 14 9 4 39 31 46 +8
5 Kasımpaşa 28 11 10 7 48 50 40 -2
6 Başakşehir FK 28 11 11 6 36 33 39 +3
7 Çaykur Rizespor 28 11 11 6 31 40 39 -9
8 Sivasspor 28 9 8 11 34 37 38 -3
9 Antalyaspor 27 8 8 11 32 31 35 +1
10 Kayserispor 28 10 10 8 35 41 35 -6
11 Samsunspor 28 9 13 6 33 37 33 -4
12 Adana Demirspor 27 7 9 11 39 36 32 +3
13 Konyaspor 28 7 11 10 28 39 31 -11
14 MKE Ankaragücü 28 6 10 12 33 36 30 -3
15 Alanyaspor 27 6 9 12 32 40 30 -8
16 Fatih Karagümrük 27 7 12 8 32 31 29 +1
17 Hatayspor 28 6 11 11 32 39 29 -7
18 Gaziantep FK 27 7 13 7 31 40 28 -9
19 Pendikspor 28 6 14 8 32 57 26 -25
20 İstanbulspor 28 3 18 7 21 52 13 -31
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 25 20 4 1 61 20 61 +41
2 Göztepe 24 15 5 4 42 15 49 +27
3 Kocaelispor 25 13 6 6 38 27 45 +11
4 Sakaryaspor 25 12 6 7 39 28 43 +11
5 Bodrumspor 25 12 7 6 34 18 42 +16
6 Bandırmaspor 24 11 7 6 35 21 39 +14
7 Boluspor 24 11 7 6 23 24 39 -1
8 Çorum FK 24 11 8 5 39 25 38 +14
9 Gençlerbirliği 24 8 7 9 24 25 33 -1
10 Erzurumspor FK 25 8 7 10 23 21 31 +2
11 Keçiörengücü 25 8 10 7 24 31 31 -7
12 Ümraniyespor 25 8 11 6 28 36 30 -8
13 Manisa FK 25 6 9 10 27 27 28 0
14 Adanaspor 25 8 15 2 21 38 26 -17
15 Tuzlaspor 25 6 13 6 24 41 24 -17
16 Şanlıurfaspor 24 5 11 8 16 28 23 -12
17 Altay 25 5 17 3 12 49 15 -37
18 Giresunspor 25 2 19 4 11 47 7 -36
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 26 19 4 3 61 23 60 +38
2 Van Spor FK 27 17 5 5 42 28 56 +14
3 Bucaspor 1928 27 15 3 9 37 15 54 +22
4 Yeni Mersin İdman Yurdu 27 14 4 9 40 20 51 +20
5 1461 Trabzon FK 26 14 6 6 48 26 48 +22
6 Ankaraspor 27 13 5 9 36 23 48 +13
7 Diyarbekir Spor 26 11 8 7 29 22 40 +7
8 Ankara Demirspor 26 12 11 3 33 30 39 +3
9 Karacabey Belediye Spor 27 9 9 9 26 24 36 +2
10 Beyoğlu Yeniçarşıspor 26 10 12 4 28 28 34 0
11 Nazilli Belediyespor 27 10 11 6 33 41 33 -8
12 Kırklarelispor 27 8 11 8 22 33 32 -11
13 Hes İlaç Afyonspor 26 7 10 9 16 26 30 -10
14 Altınordu 26 6 11 9 28 28 27 0
15 Serik Belediyespor 27 6 12 9 19 29 27 -10
16 Kırşehir Futbol SK 27 5 16 6 26 50 21 -24
17 Zonguldak Kömürspor 26 5 14 7 24 45 19 -21
18 Adıyaman FK 27 3 19 5 17 44 14 -27
19 Bursaspor 26 3 16 7 15 45 13 -30
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 20 15 1 4 41 9 49 +32
2 Aliağa Futbol A.Ş. 21 14 0 7 36 11 49 +25
3 52 Orduspor FK 21 11 5 5 28 18 38 +10
4 Ayvalıkgücü Belediyespor 21 10 5 6 25 16 36 +9
5 K.Çekmece Sinopspor 21 9 7 5 31 20 32 +11
6 Edirnespor 20 9 7 4 33 20 31 +13
7 İnegöl Kafkas GK 20 8 6 6 22 22 30 0
8 Artvin Hopaspor 20 7 6 7 26 18 28 +8
9 Mardin 1969 Spor 21 8 9 4 26 23 28 +3
10 Karabük İdmanyurdu Spor 21 8 10 3 19 30 27 -11
11 Talasgücü Belediyespor 21 8 12 1 24 35 25 -11
12 Kırıkkalegücü FK 20 5 11 4 12 25 19 -13
13 Gümüşhanespor 21 2 10 9 13 33 15 -20
14 Malatya Arguvanspor 20 2 14 4 9 32 10 -23
15 Tarsus İdman Yurdu 20 2 15 3 13 46 9 -33
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 03/03/2024 Beşiktaş vs Galatasaray
 04/03/2024 Adana Demirspor vs Fatih Karagümrük
 04/03/2024 Alanyaspor vs Trabzonspor
 04/03/2024 Antalyaspor vs Gaziantep FK
 08/03/2024 İstanbulspor vs Kasımpaşa
 09/03/2024 Sivasspor vs Alanyaspor
 09/03/2024 Konyaspor vs Adana Demirspor
 09/03/2024 Başakşehir FK vs Antalyaspor
 09/03/2024 Trabzonspor vs Fatih Karagümrük
 10/03/2024 Kayserispor vs Hatayspor
 09/03/2024 Başakşehir FK - Antalyaspor Antalyaspor ligdeki son 5 maçında hiç kazanamadı  Başakşehir FK yenilmez
 10/03/2024 Samsunspor - MKE Ankaragücü MKE Ankaragücü ligdeki son 6 maçında hiç kazanamadı  Samsunspor yenilmez
 10/03/2024 Galatasaray - Çaykur Rizespor Galatasaray ligdeki son 15 maçında hiç kaybetmedi  Galatasaray yenilmez
 10/03/2024 Galatasaray - Çaykur Rizespor Çaykur Rizespor ligde deplasmandaki son 10 maçında hiç kazanamadı  Galatasaray yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 03/03/2024 Çorum FK vs Bandırmaspor
 04/03/2024 Gençlerbirliği vs Şanlıurfaspor
 08/03/2024 Boluspor vs Giresunspor
 09/03/2024 Bandırmaspor vs Bodrum FK
 09/03/2024 Adanaspor vs Sakaryaspor
 09/03/2024 Eyüpspor vs Çorum FK
 10/03/2024 Altay vs Gençlerbirliği
 10/03/2024 Keçiörengücü vs Erzurumspor FK
 10/03/2024 Şanlıurfaspor vs Göztepe
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 06/03/2024 Adıyaman FK vs Bursaspor
 06/03/2024 Diyarbekir Spor vs Van Spor FK
 06/03/2024 Esenler Erokspor vs Karacabey Belediye Spor
 06/03/2024 Hes İlaç Afyonspor vs Yeni Mersin İdman Yurdu
 06/03/2024 Kırklarelispor vs Altınordu
 06/03/2024 Kırşehir Futbol SK vs Beyoğlu Yeniçarşıspor
 06/03/2024 Serik Belediyespor vs Ankara Demirspor
 06/03/2024 Zonguldak Kömürspor vs Nazilli Belediyespor
 06/03/2024 1461 Trabzon FK vs Ankaraspor
 10/03/2024 Bucaspor 1928 - Adıyaman FK Bucaspor 1928 ligde evindeki son 12 maçında hiç kaybetmedi  Bucaspor 1928 yenilmez
 10/03/2024 Bucaspor 1928 - Adıyaman FK Adıyaman FK ligdeki son 12 maçında hiç kazanamadı  Bucaspor 1928 yenilmez
 10/03/2024 Ankaraspor - Esenler Erokspor Ankaraspor ligde evindeki son 14 maçında hiç kaybetmedi  Ankaraspor yenilmez
 10/03/2024 Bursaspor - Serik Belediyespor Bursaspor ligdeki son 16 maçında hiç kazanamadı  Serik Belediyespor yenilmez
 10/03/2024 Yeni Mersin İdman Yurdu - Diyarbekir Spor Yeni Mersin İdman Yurdu ligde evindeki son 10 maçında hiç kaybetmedi  Yeni Mersin İdman Yurdu yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 09/03/2024 Aliağa Futbol A.Ş. vs Artvin Hopaspor
 09/03/2024 İnegöl Kafkas GK vs Karabük İdmanyurdu Spor
 10/03/2024 Ayvalıkgücü Belediyespor vs Tarsus İdman Yurdu
 10/03/2024 Edirnespor vs Talasgücü Belediyespor
 10/03/2024 Gümüşhanespor vs Malatya Arguvanspor
 10/03/2024 Kepezspor FAŞ vs 52 Orduspor FK
 10/03/2024 Kırıkkalegücü FK vs K.Çekmece Sinopspor
resmi ilanlar
GAZETEMİZ
  ANKET Tüm Anketler
Bandırma Belediye Başkanı Kim Olsun..
  NAMAZ VAKİTLERİ
nöbetçi eczaneler
  HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI