Bugun...


“Sahte ilaçlar tehlike saçıyor”
Tarih: 20-12-2021 15:39:56 Güncelleme: 20-12-2021 15:39:56 + -


Zayıflamak isteyen de alıyor afrodizyak arayan da. Merdiven altı ürünler çığ gibi yayıldı. Balıkesir Eczacılar Odası Başkanı Alp Ragıp Yalçınkaya uyardı: “İnternette satılan sahte ilaçlara dikkat edin. Özelliklede zayıflama ilaçlarına. Eczanelerde sahte ilaç bulunmaz”

facebook-paylas
Tarih: 20-12-2021 15:39

“Sahte ilaçlar tehlike saçıyor”

İnsan sağlığı ile oynayanların en sık başvurdukları yöntemlerden biri de sahte ilaçlar. Özellikle piyasada zor bulunan ya da pahalı olan ilaçların sahtesini üretip piyasaya sürenler, sağlığına kavuşmayı bekleyen insanları kandırmaktan vazgeçmiyor. Geçen hafta da İstanbul’da piyasa değeri 7.5 milyon liralık sahte ilaç ele geçirildi. Yakalanan bu sahte ürünlerin içinde Covid-19 tedavisinde kullanılan ilaçların yanı sıra yağ yakıcı, zayıflatıcı, kilo aldırıcı ve hormon geliştirmeye yarayan 445 bin 195 adet ilaç da bulundu.

 

“SAĞLIĞIMIZ HİÇE SAYILIYOR”

İlçeler dahil 650 üyeye sahip olan Balıkesir Eczacılar Odası Başkanı Alp Ragıp Yalçınkaya, Haberci’ye verdiği mülakatta, Balıkesir Merkezde geceleri ve özel günlerde 3 nöbetçi Eczanenin vatandaşlara hizmet verdiğini belirterek, İlçelerde de nöbetçi Eczane uygulamasının olduğunu belirtti ve ekledi: “Nöbetçi Eczane sayısı yeterli.” 6197 sayılı yasa ile nöbetçi eczane sayısının Eczacılar Odasına verildiğini, Oda olarak Eczanelerin reçete sayısına ve hasta sayısına göre belirlendiğini anlatan Yalçınkaya, “Coğrafi bölge olarak Balıkesir’i Çarşı Bölgesi, Atatürk Şehir Hastanesi ve çevresi, Devlet Hastanesi ve çevresi olarak 3’e ayırıyoruz” dedi.

“ECZANELERDE SAHTE İLAÇ YOKTUR”

İlacın, ehil olmayan yerlerden ya da kişilerden değil, Eczanelerden alınmasını isteyen Yalçınkaya, “Eczanelerde sahte ilaç bulunmaz” diye konuştu. 2015- 2017 yılları arasında yapılan incelemede internetten satılan ilaçların sahte olduğunun belirlendiğini anlatan Yalçınkaya, “İnternetten satın alınan ilaçların sahte olma olasılığı çok yüksek” değerlendirmesinde bulundu.

“İnternetten satılan zayıflama ilaçlarına itibar etmeyin”

İnternette birçok gerçek firma ürününün sahtesinin satıldığına dikkat çeken Yalçınkaya, açıklamasında internetten satılan zayıflama ilaçlarına itibar edilmemesini istedi. Zayıflamanın Doktor kontrolünde reçete karşılığı ilaç alarak, spor yaparak, dengeli ve düzenli beslenerek yapılmasını öneren Yalçınkaya, ilaç fiyatları hakkında da konuştu.

“İLAÇ FİYATLARINDA YÜKSELME YOK”

Yalçınkaya, ilaç fiyatlarında yükselme olmadığını söyledi. Türkiye’de, ilaç fiyatlarının Sağlık Bakanlığı tarafından her yıl Şubat ayında belirlendiğini anımsatan Yalçınkaya, “İlaç fiyatının belirlenmesinde Avrupa’daki 5 ülkenin ilaç fiyat ortalaması alınıyor. Ve bununda Türkiye’deki indirim oranı ile satılması isteniyor. Ancak bu yıl ilaç yokluğunu çok açık şekilde yaşıyoruz. Döviz kurunun yükselmesinden dolayı ilaç firmaları piyasanın talep ettiği ilaçları vermiyorlar. Ayrıca reçetedeki ilaçların fark ücreti Sosyal Güvenlik Kurumu’nun uygulamasına göre belirleniyor” dedi.

“İLACA ZAM YAPILMASINI İSTEMEYİZ”

Yalçınkaya, açıklamasını şöyle tamamladı: “Şu an Balıkesir’de Eczacılara yönelik saldırı yok. Ancak bazı madde bağımlıları Eczacıları zorluyor. Eczanede çalışanların tamamı eğitimden geçirilerek, sertifika alarak çalışıyorlar. Sektörde sıkıntı Sağlık Uygulama Tebliğinin sık sık değişmesinden dolayı yaşanıyor. Sağlık Bakanlığının fiyat kararnamesi sıkıntı yaratıyor. İlaç fiyat karlılık oranları 2004 yılından beri değişmedi. Piyasada bir ürün zam aldığında satanın karının arttığı düşünülür. Ancak ilaçta belirli fiyatların üzerinde Eczacının kar oranı azalır. İlaca zam yapılmasını istemiyoruz. Karlılık oranımız düşüyor.”

SAHTE İLAÇLARIN BAŞINDA ZAYIFLAMA İLAÇLARI GELİYOR

Sahte ilaç pazarının yüksek kar getirdiği ifade ediliyor. Sahte ilaçların başında zayıflama ilaçları geliyor. Bu ilaçlar merdiven altında üretilip satılabiliyor. Kaynağı, üreticisi, saklama şartları belirsiz bu ürünlerin satılması, halk sağlığı açısından büyük riskler taşıyor. Afrodizyak etkili ilaçlar, saç ürünleri ve hormonlar ülkemizde yaygın.

ÖLÜME BİLE YOL AÇABİLİR

Sahte ilaçlar, etkisizlik, eksik tedavi, beklenmeyen yan etkilere, zehirlenmelere ve hatta ölümlere neden olabiliyor. Bu yüzden vatandaşların, ilaçlarını kesinlikle eczanelerden temin etmeleri istendi. Eczanelerdeki ilaçlar ‘İlaç Takip Sistemi’ üzerinden Sağlık Bakanlığı’nın takip ve kontrolü altındalar. Gerçek ilacın üstünde karekodu bulunuyor. Bu karekodlar cep telefonlarıyla kontrol edilebilir.




Kaynak: www.medya724.com

Editör: Hasan Ertürk



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER MARMARA Haberleri

YUKARI